Sógyurma

A sógyurma készítése 

A hagyományos sógyurma összetevői:

1 rész liszt, 1 rész só, és fél rész víz


Az anyagokat alaposan gyúrjuk össze, különben száradás közben a tárgyak megrepedhetnek! Szép eredmény érdekében érdemes a lehető legapróbb szemű sót használni, mert akkor lesz a massza könnyen formázható.Akkor jó az anyag állaga, ha a lecsípett darabot összenyomva megmarad az ujjaink
között, ha szétmállik túl sok vizet öntöttünk hozzá. Ezen úgy segíthetünk, hogy
még egy kis lisztet és sót teszünk hozzá egyenlő arányban. Ha elegendő rutint szereztünk a megfelelő sógyurma tészta kikeverésében variálhatjuk
különböző fajtájú és kiőrlésű lisztekkel és sókkal. Az egészen fehér és sima
gyurmaanyag alapanyaga a fehér búzaliszt és a kávédarálón őrölt finomsó.
Halványbarna a massza, ha teljes kiőrlésű lisztet vagy rozslisztet használunk.
És szürkés szemcsés anyagot kapunk, ha hajdina liszttel dolgozunk.

A tárgyakat készíthetjük natúr színben, de színezhetjük is. A tárgyak színezéséhez víz alapú festéket használjunk(tempera, akrilfesték,
olajfesték, élelmiszerfestékek). Színezhetjük továbbá természetes anyagokkal is(különböző füszerek
- pirospaprika, curry, kávé, porított zöldségek stb.) A színező anyagot belekeverhetjük a masszába is, de a száradást követően is festhetjük a tárgyakat. Fontos, hogy a festés, csak a szép fehér alapanyagon mutat, máskülönben a festék színe megváltozik. A kész tárgyat lakkozhatjuk, hogy szép fényes felülete legyen.

Különböző eszközökkel és hozzávalókkal díszíthetjük tárgyainkat. Villával, szűrővel, reszelővel, derelyevágóval, szitával, tésztaszedő kanállal, ...stb. különböző mintákat nyomhatunk a masszánkba. Fokhagymanyomó segítségével pl. hajat készíthetünk.Süteményszaggatókkal különböző formákat hozhatunk létre. Díszítésnél használhatunk terméseket, fűszereket, pl.: szegfűszeg,bors, lencse, rizs, napraforgómag, makk kalap, szalmaszál, pisztácia héj, különböző alakú száraztészták, ...stb.

Ha tárgyunkat készre formáztuk, következhet a szárítás. Ez többféle módon lehetséges. legelterjedtebb módszer a sütőben való szárítás. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy megszórunk liszttel.(vagy mindkettő.) 50-60 C-fokon
nagyságtól függően, de mindenképpen órákon keresztül lassan szárítsuk
a kész tárgyakat, ugyanis a türelmetlenség eredménye berepedezés,
felhólyagosodás lesz, így munkánk kárba vész és elmarad a sikerélmény.
A levegőn való szárítás előnye, hogy a lassú száradásnál nem repedezik
és hólyagosodik a gyurma, szép fehér, színes vagy natur szinét
megtartja, hátránya viszont, hogy az elkészített tárgyak részletei
megereszkedhetnek, nem lesz olyan szép tartásuk és törékenyebbé válnak.
A fehér tárgyakat égethetjük is száradás után, ezzelnagyon szép barna
színt kapunk. Ha egy tárgy több darabból áll, a kiálló részek
erőteljesebben sülnek, ezért alufóliával takarjuk le a gyorsabban sülő darabokat.

Néhány ötlet:

Adventi koszorú

Életem első munkája a lejjebb található adventi koszorú. Mint minden koszorú készítésénél, itt is az első lépés az, hogy kép, egyenlő hosszúságú és vastagságú rudat sodrunk, majd keresztbe rakjuk őket egymáson, és "fonni" kezdjük.Vigyázzunk, mert a rudak könnyen megnyúlnak, szakadnak, deformálódnak, így nem lesz szép egyenletes koszorúnk.(tapasztalat!:)) Ha kész, a "fonat" végeit egyenesre vágjuk, és összeillesztjük. Jobb összetapadás érdekében egy vizes ecsettel megkenhetjük az összeragasztani kívánt felületeket!

 

Ezután csillag formájú süteményszaggatóval előbb 4 nagyobb csillagot, majd egy másik fajta csillagformával megint 4 kisebb csillagot készítünk. Minden nagyobb csillagra egy kisebbet teszünk, ezeket a közepüknél fogpiszkálóval átszúrjuk, és a koszorúra bökjük. Rendezhetjük a csillagokat a koszorú 4 "sarkába", de akár egymás mellé is.  Ezek lesznek az adventi gyertyák talpai.

 

Ezután tenyerünkkel 6 egyforma méretű golyócskát készítünk.

 

A golyócskákat a koszorúra ragsztjuk, és mindegyik közepébe  egy-egy szegfűszeget szúrunk.

 

Ezután következhet a szárítás és a festés a fent leírt módon. Ha kész, 4 gyergyatartó tüskét illesztünk a csillagokon lévő lyukakba, és rátesszük a gyartyákat. Egy szép karácsonyi selyemszalaggal tovább díszíthetjük a koszorúnkat!

És az eredmény:

 

További koszorú ötletek:

Ajándék 50. házassági évfordulóra

Ez egy saját ötlet nagyszüleim 50.házassági évfordulójára.

Kisodrunk egy téglalpot, és méretre vágjuk. Ez lesz a kép hátulja. Kisodrunk mégegy ugyanakkora méretű téglalapot, és keretet készítünk belőle. A két részt egymáshoz illesztjük. Ezután elkészítjük a rózsát.

Kb. 4 cm hosszú két végén elvékonyodó hengert lapítsunk szét,
majd tekerjük fel kúposra.Kis gombócokból formáljuk meg a sziromleveleket és a kúpon spirál alakban
körbehaladva vizes ecsettel rögítsük. Minden sziromlevél legyen egy
kicsikét nagyobb, ahogy haladunk kifelé. Ha készen van, a szirmokat "rendezzük" végleges formába.
Kihajlithatjuk, becsipkedhetjük, ahogyan az élő rózsa szirmai is állnak.
Nagy segítség, ha magunk mellé készítünk egy szálat,
mert munka közben így látjuk a formát. 

Ha kész a rózsánk, két levelet is készítünk neki. Előbb ezeket ragasztjuk a keretre, majd a rózsát.

Ezután két ugyanolyan hosszú és vékony hengert sodrunk. Ezek lesznek  a gyűrűk. Végeit egyenesre vágjuk, és egymásba fonódva illesztjük össze őket, majd a keret másik sarkába helyezzük.

Következnek az évszámok. A számokat egyenként alakítjuk ki, elkészítjük a házasságkötés évszámát és az 50.évforduló idejének évszámát is. Ezeket is a keret sarkaira helyezzük.

Ha azt szeretnénk, hogy a kép felakasztható legyen, akkor a keret közepébe egy fogpiszkálót szúrunk.

Amíg a képünk szárad, elkészítjük a belevaló idézetet, de tehetünk bele képet is. Én egy szép idézetet készítettem égetett technikával. A szöveget úgy visszük fel a papírra, hogy egy fogpiszkálót ecetbe mártunk, ezzel írunk. Vigyázni kell, hogy a szöveg ne follyon szét, mert nehezen látható. Ezután a papírlapot egy mécses lángjánál alulról hevíteni kezdjük. Óvatosan, mert könnyen lángrakap.(tapasztalat:)) A hevítés hatására a papír barnulni kezd, az ecettel írott szöveg sokkal barnábban jelenik meg, ezáltal lesz olvasható.

Én a következő idézetet használtam:

"A szerelmesek lángoló szerelme idővel megtisztul.A szerelem egymás tökéletes megértésévé válik. Az ész és a szív évről-évre történő tisztulása: Ez az igazi házasság."

Ralph Waldo Emerson

Száradás után festjük a képet, de színezhetjük magát a masszát is. Beleragasztjuk az idézetet, és kész az ajándék!

Könyvtámasztó bárányka:

Alaposan dolgozzuk össze a masszát. 3 felé vehetjük, és színezhetjük. Az egyik részt fekete, a másikat barna temperával, a harmadikat fehéren hagyjuk. De festhetjük száradás után is. A barna gyurmát 1,5 cm vastagra nyújtjuk. majd kés segítségével vágjunk belőle 2 db 6x10 cm-es
és 2 db 6x18 cm-es téglalapot. A színtelen részt szintén
1,5 cm vastagságúra nyújtsuk és ráhelyezünk egy papírból kivágott bárány-sablont.Vágjuk körbe a sablont és a kész alakot felezzük meg középen.
A maradék natur gyurmát nyújtsuk ki és szeljük fel 7 cm
hosszú és 1,5 cm széles csíkokra. A csíkokat csavarjuk fel és
szorosan egymás mellett helyezzük el a bárányon kivéve a fejet.A jobb tapadás érdekében vizes ecsettel nedvesítsük
meg a részeket és óvatosan nyomkodjuk a testre és egymáshoz
a tekercseket.

A fekete gyurmából elkészítjük a bárány első és hátsó lábát.

A maradék fekete anyagból készítünk egy vékony csíkot, ez lesz a bari nyakörve. Csinálunk még egy kis csengőt is, ezt illesszük a bari nyakörvére.

Két kicsi golyócskát csinálunk, ez lesz a bari szeme. És mégegy az orra.

A kész részeket tepsi hátára fektetjük
és kb. 5 órára 60 fokos sütőbe helyezzük. A szárítást szabad
levegőn fejezzük be. A kiszáradt részeket ragasztópisztollyal
vagy acetonos ragasztóval illesszük egymáshoz.
Az összeállított könyvtartót igény szerint lakkozhatjuk.

 

(Én utólag festettem a barit, nem a masszába kevertem a temperát)

Képek itt!

Emlékkönyv

Nagymamámnak készítettem karácsonyra ezt a kis emlékkönyvet. Nagyon egyszerű, mégis nagy örömet okoz. Két, kb. 1-1,5cm vastag lapot nyújtunk, melyeket egy éles késsel a kívánt méretre vágunk. Készítünk egy azonos méretű papírlapot is, amelyet lyukasztóval lefűzhetővé teszünk. Ez ahhoz kell, hogy az első és hátsó borítón bejelölhessük ugyanazokat a lyukakat. Ezután a bejelölt lyukakat kitágítjuk, és fogpiszkálókat teszünk bele, hogy ne süljön össze.

Következik a díszítés. Én ehhez szegfűszeget, felezett lencsét, és hántolt napraforgó magot használtam, de bármi mással, bármilyen motívummal dekorálhatunk. Ha kész, 50-60 fokos sütőben több óráig szárítjuk.

Amíg szárad, elkészítjük a belsejét. Ez szintén teljesen egyéni, ki mit szeretne látni a kis könyvben. Én sima fehér papírból készítettem lefűzhető oldalakat, amelyekre régi, gyermekkori képeimet ragasztottam, és melléjük nagymamákról szóló verseket írtam. Fűztem bele egy általam készített fonalképet is, továbbá egy saját költésű verset, a régi, nagymamáknál töltött időkről.

Mikor a borítók teljesen kiszáradtak, csónak-lakkal lekenjük, majd ha ez is megszáradt, ismét lekenjük őket. Ezután vékony selyemszalaggal belefűzzük az elkészült lapokat, és masnit kötünk rá.

Sajnos a végeredményt nem örökítettem meg, csak a borítót.(Még lakkozás előtt)

Képek itt!

 

Kislány rózsákkal

Ezt a kislányt én is elkészítettem, de sajnos a végeredmény nem lett valami szívderítő, ezért inkább az eredetit osztom meg veletek.

Natúr színű sógyurmából elkészítjük a kislány lábait. Ha kész,a közepébe fogpiszkálót szúrunk, és kissé összezárjuk őket.

Ezután elkészítjük a kislány alsószoknyáját. Egy vékony, kör alakú formát készítünk, melybe egy függöny, vagy csipketerítő segítségével mintát nyomunk, majd a szoknyát ráillesztjük a kislány lábaira.

Következik a kislány felső szoknyája és keze, de már más színű gyurmából. Ez egy kisebb átmérőjű kör, tetszés szerint ebbe is nyomhatunk mintát. Továbbá a lábhoz hasonló módon készítjük a kezeket, majd mindkettőt a kislány testéhez illesztjük.Natur gyurmából készítünk még egy hullámos szélű gallért is.

Ezután elérkezünk a legnehezebb részhez, a kislány fejéhez. Tenyerünkkel egy kissé tojásdad alakot formálunk. Kialakítjuk rajt a kislány orrát, a szemeket és a szájat,maj ezt is a tesre illesztjük.

Következik a haj. Barna gyurmából fokhagymanyomó segítségével készítjük, és a kislány fejére ragasztjuk.

Végül kendőt, vagy kalapot készítünk rá, piros gyurmából pici rózsákat, és natúr gyurmából két kezecskét. Mindegyik apró hozzávalót a helyére tesszük, és KÉSZ!

Jó szórakozást!

 

 

vissza a címoldalra

E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
Nincs szavazás feltöltve
 
Név:
E-mail:
 
 


bejus.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!